kamnite dekorativne stopnice
bivalni prostor

Lepota narave v toplem in udobnem domu

Izbira kakovostnih materialov je nadvse pomembna pri obnovi doma. To še posebej velja pri opremljanju kopalnic in kuhinj, ki zaradi načina in pogostosti uporabe veljajo za najbolj izpostavljene prostore. Podobno pa velja tudi pri izbiri materialov in barv za opremo ali obnovo zunanjih površin, kot so hodniki, terase, kamnite stopnice, verande ali balkoni.

Naravni material, ki vse bolj postaja cenjen tudi širše, je dekorativni kamen, ki s svojim zunanjim videzom in načinom obdelave poskrbi za naravni estetski pridih. Uporabi se lahko na zunanjih in tudi nekaterih notranjih prostorov. Odlično se namreč obnese za oblaganje dvorišč, teras, balkonov in hodnikov, zelo lepo pa se poda tudi kot obloga za kamnite stopnice za vrt.

 

Dekorativni kamen očara s svojo unikatnostjo

Velja za izjemno odporen in trpežen material, ki je v starih časih veljal za enega glavnih gradbenih materialov, saj so se pogosto iz njega gradile hiše. Ker gre za povsem naravni material, je vsak kos popolnoma neponovljiv, zato ga kupci pogosto izberejo kot element, ki bo dodal prepotreben dekorativni učinek, tako s svojo teksturo kot tudi z barvnimi odtenki, ki močno variirajo.

Dekorativni kamen je lahko različnih vrst, kot so na primer apnenec, granit, travertin, diorit ali peščenjak. Če se vam zdijo privlačnejše gladke površine, bo najprimernejši travertin, ki je tudi precej nezahteven za vzdrževanje. Je izjemno odporen na vse vremenske vplive, zato se ga najpogosteje polaga na zunanjih površinah. Ker vsebuje drobne kristalčke, se vanje ujamejo snopi svetlobe, ki ob spreminjanju kotov sončne svetlobe dočara igriv in živahen vizualni učinek, obenem pa daje vtis tridimenzionalnosti.

kamnite vrtne stopnice

 

Z različnimi dodatki in načini montaže do ustvarjalnih rešitev

Po zaslugi najsodobnejših tehnoloških postopkov obdelave je dekorativni kamen v končni podobi oblikovan s posebno pozornostjo do najdrobnejših detajlov. Tako kot za posebne vizualne učinke v njegovih kristalih poskrbi mati narava, tako tudi med samim postopkom obdelave vsak izdelek sam zase postane unikat z visoko dodano vrednostjo.

Če je vaš cilj popestriti podobo svojega doma in se znebiti monotonosti, to lahko storite z mozaično postavitvijo izbranih kolekcij, katerih podoba je navdihnjena s teksturami starodavnih pešpoti. Posamezni kamni z grobo zunanjo površino so tako vzporedno zloženi in tvorijo edinstven vzorec. Grobe strukture takšnih površin lahko prostoru vnesejo rustikalni pridih, obenem pa ga vizualno razširijo, kar je idealna rešitev za kamnite stopnice, verande, balkone in podobne površine, a so tudi primerne za notranjo uporabo.

 

Ključno za dolgotrajno življenjsko dobo je pravilna nega

Načeloma dekorativni kamen ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Če imate kamnite stopnice, je predvsem pomembno redno sesanje oz. odstranjevanje prahu. Za to uporabite navadni sesalnik, ki je opremljen s krtačnim nastavkom. Kljub temu, da gre za naravni material, ki sam po sebi ne privlači prahu, saj nima elektrostatičnega naboja, pa vseeno lahko prihaja do prepiha. Prav prepih je lahko glavni vzrok za zadrževanje prahu in umazanije na površinah.

Poleg prahu in umazanije pa je ključnega pomena, da poskrbite, da se v njem ne zadržuje vlaga oziroma voda, zato mora dekorativni kamen biti ustrezno zaščiten. Najboljša zaščita za kamnite stopnice in podobne površine so ustrezna impregnacijska sredstva,ki jih je potrebno pravilno nanesti. Če tega niste vešči in niste prepričani, kako naj bi se naneslo impregnacijsko sredstvo, se obrnite na ustrezno usposobljenega strokovnjaka.

 

Katere materiale uporabiti za kamnite stopnice za vrt?

Za kamnite stopnice je najprimernejši dekorativni kamen iz apnenca, skrilaca, peščenjaka ter travertina. Izbirate lahko med dvema različnima variantama • naravno klano površino in starano antično površino. Tako so vam na voljo plošče iz črnega apnenca in skrilavca z naravno klano površino in ročno klanim robom. V isti izvedbi pa je tudi na voljo peščenjak, in sicer v kar petih barvnih odtenkih: v črni, bež, sivi, bordo in zlati barvi.

Med ploščami s štokano oz. starano antično površino in ročno klanim robom pa najdemo travertin v bež, rumeni, rjavi in srebrni barvi. Na voljo pa so tudi plošče za kamnite stopnice s starano površino in žaganim robom iz travertina, in sicer v bež, rumeni, rdeči in srebrni barvi.

Za nastanek tako številnih različnih barvnih odtenkov ter unikatnih vzorcev in tekstur so odgovorni naravni procesi, ki so prisotni med tvorbo posamezne kamnine. Z raznolikostjo posameznih materialov, variacij njihovih tekstur in barv dosežete izjemen estetski učinek. S premišljeno izbiro pa boste lahko svojemu domu povrnili potrebno umirjenost in naravno toplino.

 

Nazaj v objem matere narave

Čeprav naj bi na splošno sicer veljal za hladen material, pa vendarle lahko dekorativni kamen predstavlja element, ki bo poskrbel za boljše prehajanje toplote po prostoru. Je namreč porozen, zato bo toplota lažje in hitreje prehajala preko sten. Obenem pa zaradi izjemno dobre absorbcije zvoka zmanjšuje odmevanje v prostoru.

Zahvaljujoč svoji trpežnosti in trdnosti je odlična izbira za zunanje prostore, saj dobro kljubuje vsem zahtevnim vremenskim razmeram. Še posebej to velja za različice z drobnejšimi vzorci, ki so idealni za zunanjo uporabo. Zelo dobrodošla izbira pa je za vse, ki želijo imeti obloge, ki bodo s časom spreminjale svojo podobo, saj mu to omogoča njegova naravna struktura.