oksidativni stres.2 (1)
zdravje in lepota

Zdravstveni vpliv oksidativnega stresa

Verjetno ste že slišali zanj, a vseeno si večina ljudi ne predstavlja, kakšen vpliv ima na telo in splošno počutje posameznika. Naše telo je namreč vsakodnevno izpostavljeno delovanju različnih stresnih dejavnikov, kot so fizični, kemični, psihični in tudi oksidativni. Da bi torej lahko razumeli, kaj je oksidativni stres in kako ga omiliti, poglejmo najprej, kako se kaže in kako ga lahko prepoznate.

Predvsem je pomembno poudariti, da je pogosto prepleten z našim življenjem ter je praktično nenehno prisoten. Ker je prikrit, ga žal ne opazimo, dokler ne pusti posledice na našem zdravju. S svojimi vsakodnevnimi navadami in življenjskim slogom lahko te posledice pustijo škodo na našem telesu.

oksidativni stres (1)

Kako prepoznamo najpogostejše znake?

Škodljivih posledic se običajno ne zavedamo, saj smo zaradi hitrega življenjskega tempa nenehno v napetosti, zaradi česar se lahko hitro lahko začnemo spraševati, kaj je oksidativni stres, in ali smo tudi sami pristali v njegovih krempljih.

Pogosto tako tudi spregledamo opozorilne znake, ker jih preprosto ignoriramo oziroma se pogosto nanje kar navadimo. Ker telesu primanjkuje kisika in kakovostnih hranil, je obnavljanje oteženo. To pa tudi vpliva na slabšo sposobnost razstrupljanja telesa, kar lahko hitro vodi do prezgodnjih znakov staranja.

Prvi in najbolj očitni znaki so pogosta in nerazložljiva utrujenost, glavoboli, sivenje las, opazne gube na koži, obenem pa slabijo kognitivne sposobnosti oziroma se lahko pojavi tudi izguba spomina. Nekateri lahko tudi postanejo bolj dovzetni za okužbe ali pa so prekomerno občutljivi na hrup. Pojavijo se lahko tudi bolečine v mišicah in sklepih, artritis in tudi rak.

oksidativni stres1 (1)

Kaj je oksidativni stres in kako ga omiliti?

Medtem ko naše telo presnavlja snovi oziroma predeluje vdihani kisik, iz katerega nato celice proizvajajo energijo, prihaja do oksidacije. Pri tem postopku nastajajo različne molekule, med katerimi najdemo tudi proste radikale. Njihovo delovanje poteka v različnih procesih skupaj z ostalimi molekulami v celicah. Posledica delovanja prostih radikalov pa so različne poškodbe na celicah, mitohondrijih in na DNK.

Kljub temu velja omeniti, da je prisotnost prostih radikalov povsem normalna, saj nimajo le škodljivega vpliva, temveč pomembno sodelujejo tudi pri popravljanju celic. Probleme pa začnejo povzročati takrat, ko jih je preveč, kar lahko povzroči preobremenitev procesov obnove in popravljanja. Teh procesov je v našem telesu na milijone, zato je odgovor na vprašanje, kaj je oksidativni stres, odvisen od načina preobremenjenosti našega organizma.

Vzrok je lahko tudi čustvena ali fizična preobremenjenost

Okoliščine, ki sprožijo proces oksidacije in nastajanja prostih radikalov, so lahko različne. Ta se še posebej poveča takrat, ko se naš imunski sistem bori proti različnim škodljivim mikroorganizmom oziroma bakterijam, kar povzroča vnetja. Tudi, ko se naše telo odziva na čustvene ali psihične pretrese, lahko naše telo pospešeno sproži odziv imunskega sistema, kar povzroči oksidacijo. Podobno velja tudi, ko naše celice porabljajo glukozo, s katero telo pridobiva energijo, ali med razstrupljanjem strupenih snovi, kot so cigaretni dim, izpušni plini in podobno.

Posledicam tega procesa se najbolje izognemo tako, da se ne izpostavljamo sprožiteljem, kar je veliko lažje reči, kot storiti. Drugi način pa je večji vnos antioksidantov. V času, ko smo pod največjim stresom, je zelo pomembno, da se izognemo vnosu škodljivih snovi in kemikalij. Če se boste izogibali kemikalijam in toksinom, se ne boste niti morali vprašati, kaj je oksidativni stres, saj na vas ne bo imel nobenega vpliva.

oksidativni stres2

Najboljša zaščita pred pojavom prvih znakov

Kot že omenjeno, ključnega pomena je izogibanje toksinom in kemikalijam, a obenem tudi sladkorju in predelani hrani, ki ga vsebuje še več. Poskrbite za zdravo prehrano, ki naj bo sestavljena predvsem iz ekoloških živil. Preprečite možnost okužb in se v zimskih mesecih zaščitite pred prehladi in gripo.

Predvsem pa poskrbite za splošno dobro počutje, saj je izrednega pomena za splošno zdravje, da se znamo umiriti, zadihati in poiskati svoje notranje ravnovesje. Lotite se meditacije, joge, odpravite se na sproščujoč sprehod v naravi, ali pa se začnite ukvarjati s kakšno športno aktivnostjo. Osredotočite se na svoje dihanje in ohranjanje notranjega miru tudi v najbolj napetih situacijah.