peptidi
zdravje in lepota

Zakaj so peptidi tako pomembni za športnike?

Kaj so peptidi, ki zadnje čase postajajo vse bolj pogosta tema pogovorov na področju zdrave in športne prehrane? Njihovo uživanje naj bi imelo številne zdravju koristne učinke: od hitrejše regeneracije, zmanjševanja vnetja, hitrejšega celjenja, pa vse do kurjenja maščob, izgradnje mišic in izboljšanja športne zmogljivosti. Ugodno naj bi vplivali tudi na kvaliteto kože, las in nohtov, podpirajo zdravje sklepov in kosti ter izboljšujejo zdravje prebavnega trakta in pomagajo pri prebavnih težavah. Vse, kar morate vedeti o tej beljakovini, kje jo najdete in zakaj bi jo kot športnik morali umestiti v vaš dnevni jedilnik, pa preberite v nadaljevanju.

športni peptidi

Kaj so peptidi in zakaj so potrebni?

Gre za kratke verige aminokislin in so osnovne gradbene enote beljakovin. Te so ključne za življenje in opravljanje različnih funkcij v telesu, kot so strukturna podpora, prenašanje signalov in kataliziranje kemičnih reakcij. Če povemo poenostavljeno, niso nič drugega kot manjše beljakovine. A kljub temu, da so manjše, še ne pomeni, da niso pomembne in učinkovite. Peptidi se lahko naravno pojavijo v telesu in se uporabljajo kot signalne molekule za regulacijo različnih bioloških procesov, kot so metabolizem, rast in razvoj, imunski odziv ter zdravljenje poškodb, v zadnjih letih pa so zaradi potencialnih koristi za zdravje kože, mišic, kosti in drugih tkiv postali zanimivi tudi kot prehranska dopolnila in kot sestavni deli kozmetičnih izdelkov.

peptidi2

Kako se razlikujejo od beljakovin?

  • Če so le manjše beljakovinske molekule, kakšna je potem sploh razlika med njimi in beljakovinami? Oboji so zgrajeni iz majhnih gradnikov, imenovanih aminokisline, te pa so med seboj povezane s posebno vezjo. Oboji so si podobni, saj so sestavljeni iz aminokislin, vendar obstaja nekaj ključnih razlik v njihovi strukturi in funkciji.
  • Peptidi so krajše verige aminokislin, ki vsebujejo manj kot 50 aminokislin, beljakovine pa so daljše verige aminokislin, ki vsebujejo več kot 50 aminokislin in imajo zapleteno tridimenzionalno strukturo. Prvi so pomembni za prebavo, rast mišic in imunsko funkcijo, medtem ko beljakovine izvajajo različne naloge, kot so tvorba celic, delovanje hormonov in encimov, prenos kisika in podpora strukturi tkiv. Ker so manjši in enostavnejši od beljakovin, se lahko hitreje absorbirajo v telo in se pogosto uporabljajo v športnih prehranskih dopolnilih za obnovo mišic in izboljšanje fizične zmogljivosti.

Zakaj so pomembni v športni prehrani?

Kar 20 % človeškega telesa je zgrajenega iz beljakovin in aminokislin, ki so pomembne predvsem pri ustvarjanju novih celičnih struktur, skladiščenju in transportu hranil ter pri celjenju kosti, mišic, tkiv in vitalnih organov. Za športnike so pomembni predvsem zaradi njihove vloge pri obnovi in rasti mišic ter zmanjševanju vnetja v telesu. Med vadbo se mišično tkivo poškoduje, zato je pomembno, da telo prejme dovolj aminokislin za obnovo in rast mišic, zaradi kratke verige pa se hitreje absorbirajo v telo in pomagajo pri obnovi in rasti mišic. Poleg tega vsebujejo tudi posebne aminokisline, ki pomagajo pri zmanjševanju vnetja v telesu in manjšemu tveganju za poškodbe. Koristni so tudi pri uravnavanju ravni energije, izboljšanju presnove in podpiranju zdravega imunskega sistema, kar lahko koristi športnikom pri doseganju boljših rezultatov.

peptidi1.1

Kje jih najdemo?

Prisotni v številnih živilih, še posebej tistih, bogatih z beljakovinami:

  • meso: govedina, svinjina, piščanec, jagnjetina
  • ribe in morski sadeži: tuna, losos, kozice, rakovice in druge vrste rib in morskih sadežev
  • mlečni izdelki: mleko, sir, jogurt
  • oreščki in semena: mandlji, lešniki, arašidi, sončnična semena, chia semena
  • zelenjava: grah, fižol, soja, špinača, brokoli
  • žita in žitni izdelki: pšenica, rž, ječmen, riž
  • sadje: avokado, banane, jabolka, jagode, borovnice

Ker so ti v živilih običajno v majhnih količinah in se med prebavo razgradijo na posamezne aminokisline, jih je za športnike priporočljivo uživati tudi v obliki prehranskih dopolnil, ki jih najdete v specializiranih prodajalnah s športno prehrano.