hormonsko ravnovesje3
hrana in vitalnost

Uživanje katerih živil nam lahko prinese hormonsko ravnovesje?

V normalnem in zdravem stanju, endokrine žleze v telesu proizvajajo natančno količino vsakega hormona, ki so potrebni za različne procese v telesu. Ko v telesu pride do porušenja teh razmerij, npr. je enega preveč ali premalo, se pojavijo različni simptomi, ki vplivajo na naše počutje, kakovost življenja in opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. V modernem, hitrem in stresnem tempu življenja, ob slabih razvadah, pomanjkanju aktivnosti in slabi dieti je precej naporno ohranjati hormonsko ravnotežje. K sreči obstajajo različni pristopi in načini, kako ohranjati ravnotežje. V nadaljevanju preberite, kakšne spremembe v življenjskem stilu, kakšno hrano uživati in kateri čaj za hormonsko ravnovesje uživati.

hormonsko ravnovesje2

Kaj je hormonsko ravnovesje?

To pomeni, da so vaši hormoni oz. kemične snovi v telesu (kortizol, tiroid, insulin, estrogen in testosteron), v popolnih razmerjih, zaradi tega ste videti odlično in se tudi počutite tako. Takoj, ko so njihova razmerja porušena, se lahko počutite slabše, slabo spite, občutite stres, začnejo se nabirati odvečni kilogrami, občutite apetit po sladkem … Najpogostejši vzroki za neravnotežje so pomanjkanje določene prehrane in s tem določenih hranil, stres, alkohol, kajenje in določene kemične snovi, ki jih vnašamo v telo. Seveda so simptomi lahko zelo različni od osebe do osebe, vsem pa so skupni spremembe razpoloženja, nihanje teže, spremembe v telesni temperaturi, težave z zanesljivostjo, bolečine v sklepih, utrujenost in motnje spanja.

hormoni in povezava

Znaki porušenega ravnotežja

Telo proizvaja več kot 50 različnih hormonov in ko nekaj v njem ni vredu, nam to hitro sporoči v takšni ali drugačni obliki. Ob porušenem delovanju se pojavijo različni znaki, največkrat so to mozoljavost, utrujenost, neredna prebava, mravljinčenje v rokah in nogah, pospešeno bitje srca, občutek stiske, nespečnost, neredno mesečno perilo, suha koža ipd. Neuravnoteženost največkrat prizadene prebavni sistem in spolnost ter z njima povezane težave.

hormoni in povezava

Kako ga odpraviti?

Za zdravljenje hormonskega neravnovesja obstajajo različni pristopi. Največkrat se hormonsko neravnovesje odpravlja s spremembo načina življenja, veliko redkeje z zdravili. V prvi vrsti to pomeni odpravljanje dejavnikov, ki povzročajo stres, več spanja, redno telesno aktivnost ter uravnoteženo prehrano. Slednja je še kako pomembna pri iskanju ravnotežja. Da pa ugotovimo, kje tiči glavna težava, je najprej potrebno opraviti diagnostiko, na podlagi odvzema sline. Glede na vrednosti se potem izdelajo priporočila glede prehrane, prehranskih dodatkov in priporočene vadbe.

hormonsko ravnovesje1

Živila, ki rušijo in živila, ki vzpostavljajo ravnotežje

Med živili, ki rušijo naše ravnotežje, so največkrat mlečni izdelki, soja, gluten, različna rastlinska olja (repično ali sončnično) in kofein. To ne pomeni, da morate ta živila popolnoma odstraniti iz svojega jedilnika, priporočljivo pa je, da jih zmanjšate ali vsaj omejite na nekajkrat tedensko, velikokrat lahko kakšno nadomestite z ustreznim nadomestkom (npr. čaj namesto kave, mandljevo mleko namesto kravjega mleka, polnozrnat kruh namesto belega ipd.). Pri tem bodite tudi pozorni na sestavo, namreč veliko živil, za katere si ne bi mislili, lahko vsebuje sojo ali sledi mlečnih izdelkov.

hormonsko ravnovesje

Med živili, ki so odlični za vzpostavitev ravnotežja v telesu, pa so:

  •   Avokado, ki je bogat z zdravimi maščobami, vitamini in minerali
  •   Losos, ki je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami
  •   Jajca, ki so bogat vir beljakovin, vitamina D in B12
  •   Cimet, ki vsebuje protivnetne in antibakterijske snovi
  •   Granatno jabolko, ki vpliva na razpoloženje
  •   Kurkuma, ki pomaga pri težavah s kožo
  •   Fermentirana hrana, npr. kislo zelje ali kefir
  •   Zelena zelenjava, npr. špinača, brokoli, ohrovt
  •   Temna čokolada
  •   Korenček

Ali čaj za hormonsko ravnovesje pomaga?

Skodelica čaja je vedno rešitev za slabo počutje, če pa ta vsebuje sestavine, ki vplivajo na hormonsko ravnovesje, pa še toliko bolje. Obstaja več zelišč, ki s svojimi sestavinami in blagodejnimi učinki pomagajo k ravnotežju v telesu. To so na primer žajbelj, sivka, rdeča detelja, sladki koren, različni ajurvedski čaji  …