težave z jetri3 (1)
zdravje in lepota

Simptomi bolezni jeter: Kdaj je čas za strokovno oceno in ukrepanje

Nekvalitetna in neuravnotežena hrana, prekomerno uživanje alkohola in sladkorja, prepogosto jemanje zdravil in sedeči življenjski slog so dejavniki, ki lahko povzročijo številna bolezenska stanja. Najbolj nevarne posledice pa vse našteto lahko povzroči prav v naših notranjih organih, predvsem imamo v mislih srce, želodec in ledvice.

A za optimalno regeneracijo in prečiščevanje telesa je pomemben še en organ, in sicer so to jetra. Gre za največjo in najpomembnejšo žlezo, ki je obenem tudi najbolj zapletena. Igrajo ključno vlogo pri naši presnovi, saj so nepogrešljiva pri številnih presnovnih procesih. Marsikdo ob prvih znakih ne pomisli na težave z jetri simptomi pa običajno zajemajo tako fizične kot tudi psihične spremembe, ki so sicer hitro opazne. A redko ob njih pomislimo na presnovne motnje.

težave z jetri simptomi

Zakaj so pomembna in pri katerih procesih sodelujejo?

Kot že omenjeno, sodelujejo v večini vseh naših presnovnih procesov, predvsem pri presnovi maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin. Ključna pa so tudi pri kasnejši pretvorbi vsega naštetega v snovi, ki so nujno potrebne za normalno delovanje človeškega telesa.

Iz telesa izločajo različne odvečne in škodljive snovi, med katere spadajo tudi nekatera zdravila, hormoni ter ostanki oz. odpadne snovi, ki nastajajo med presnovnim procesom. Čistijo krvni obtok, obenem pa tudi skladiščijo zaloge glikogena in pomembnih mikrohranil, kot so vitamini in minerali, predvsem železo, baker, vitamin A in D. Poleg tega ohranjajo optimalno plazemsko koncentracijo številnih molekul, ki igrajo ključno vlogo pri presnovi. Skrbijo tudi za uravnavanje nastajanja in izločanja žolča.

težave z jetri2 (1)

Najpogostejše težave z jetri: simptomi in spremembe v počutju

Prav zaradi vseh teh pomembnih funkcij se lahko hitro pojavijo različni problemi, ki jim morda sprva niti ne pripisujemo večjega pomena. Vendar je za pravilno in pravočasno ukrepanje pomembno hitro prepoznavanje simptomov. Nekateri so bolj očitni, kot so na primer pogosta in ponavljajoča slabost, glavobol ter slab zadah. Pojavi se lahko tudi izguba apetita in črevesne motnje.

Eden od bolj očitnih znakov, ob katerem lahko takoj pomislimo na težave z jetri, je svetlo oz. belo blato, ki lahko kaže na zamaščenost jeter. Če se pojavi driska ali opazite maščobo v blatu, je to lahko znak oslabljenega delovanja, saj je moteno izločanje bilirubina, ki sicer obarva blato rjavo. Pojavijo se lahko tudi prvi znaki zlatenice. Takrat se koža obarva rumenkasto, ravno tako beločnice. Zaradi motene razgradnje bilirubina se ta začne kopičiti in širiti po telesu, zaradi česar se tkivo zato obarva rumeno.

težave z jetri (1)

Izločite vso nezdravo in mastno hrano

Ključna je zdrava in uravnotežena prehrana. Izogibajte se sladkorju in predelani hrani. Še najbolje je, da ju popolnoma izločite iz svojega jedilnika. Pomembno je, da zaužijete čim več sveže zelenjave in sadja. Od zelenjave je priporočljiva: čebula, redkev, artičoka, regrat in pegasti badelj. Od sadja pa: slive, češnje, nešplje, grozdje in jabolka.

Če sumite na težave z jetri, se izogibajte predvsem nasičenim maščobam, ki jih vsebujejo mesni izdelki, kot so salame in klobase, ravno tako ne uživajte mastnih mlečnih izdelkov, kot sta maslo in smetana. Za dovolj beljakovin je priporočljivo uživanje rastlinskih izdelkov iz soje, pa tudi stročnice in oreščki. Od morskih jedi so priporočljive alge in ribe, medtem ko odsvetujemo morske sadeže.

težave z jetri1 (1)

Kdaj po strokovno pomoč?

Tudi sicer lahko za svoje zdravje naredite veliko sami. Opustite alkohol, svojo hrano pa si pripravljajte na sopari ali jo skuhajte. Izogibajte se ocvrti in pikantni hrani, ravno tako mastnim in paniranim izdelkom. V primeru, da se vam pojavlja bolečina pod desnim rebrnim lokom, vam je slabo, bruhate, ne morete jesti in imate napet trebuh, obstaja resen sum na težave z jetri. Bodite tudi pozorni na barvo urina in blata, saj urin postane temnejši, blato pa se obarva v svetlo, belkasto barvo.

Ker to lahko vodi tudi do resnejših bolezenskih stanj, npr. zamaščenosti, ciroze, hepatitisa ali celo raka, je obisk pri zdravniku v tem primeru nujen. To še posebej velja, če bolečina vztraja več dni in jo spremljajo utrujenost, splošna oslabelost v mišicah ter izguba apetita in telesne teže.