Otroci naj prosti čas preživljajo aktivno in na prostem
rekreacija

Otroci naj prosti čas preživljajo aktivno in na prostem

Zadnje meritve v okviru spremljanja telesnega in gibalnega razvoja otrok v Sloveniji po preklicu epidemije covida-19 kažejo največji upad gibalne učinkovitosti otrok in največji porast deleža otrok z debelostjo v zgodovini spremljanja. Omejevanje telesne dejavnosti ima pri otrocih velike posledice, ki jih lahko zaznamujejo za celo življenje. Zato je pomembno, da klik na telefon ali tablico televizijo zamenja gibanje v naravi, tek, igra in šport. Gibanje otrok ni pomembno samo zaradi ohranjanja telesne teže, temveč vpliva tudi na motorični in kognitivni razvoj, na socializacijske veščine ter otrokovo samozavest in podobo. Izkoristite poletje, oblecite malčke v dekliške ali fantovske trenirke ter pojdite na zunanja igrala http://www.svet-igral.si/zunanja-igrala/.

 

Gibanje otrok nekoč in danes

Nekaj deset let nazaj je bilo gibanje orodje za delo in učenje, veliko več otrok je odraščalo na vasi, kjer so se podili za žogo, izmišljevali razne igrice, pomagali staršem pri opravilih okrog hiše … Odsotnost digitalne tehnologije je otroke silila v preživljanje časa na prostem, s tem pa je bilo gibanje veliko bolj spontano. Dandanes so otroci že od majhnih nog obdani s takšnimi in drugačnimi napravami, ki ukradejo njihovo pozornost, obenem pa imajo starši manj časa za kakovostno preživljanje časa z otroki, prav tako je zaskrbljenost zaradi varnosti veliko večja kot nekdaj.

 

Zakaj je gibanje pomembno za otroke?

zunanja igrala

Gibanje je eno najpomembnejših področij za zdrav otrokov razvoj. Poleg ohranjanja in krepitve zdravja gibanje vpliva tudi na vsa področja razvoja otroka: telesni, spoznavni, čustveni, socialni razvoj, razvoj govora, osebnosti in intelekta. Skozi gibanje otrok razvija 6 gibalnih sposobnosti: moč, gibljivost, koordinacija, hitrost, ravnotežje in natančnost. Gibanje vpliva na zbranost, hitrost odzivanja, nadzor nad samim seboj, zavedanje lastnega telesa, zavedanje samega sebe v prostoru, oblikovanje lastne identitete, samospoštovanje, samozavest, krepijo se pozitivni odnosi med vrstniki, v družini, otrok občuti veselje, se uči družbenih vlog ipd.

Obdobje do sedmega leta je najpomembnejše za stimulacijo možganske aktivnosti in razvoj sinaps. Sinapse oz. možganske povezave pa se se vzpostavljajo ravno med igro in gibanjem. Bolj kot se otrok v tem obdobju giba, večje število sinaptičnih povezav bo razvil, kar vpliva na razvoj njegovih kognitivnih sposobnosti v kasnejšem obdobju. In ravno zato je pomembno, da v najbolj zgodnjem obdobju starši otrokom oblečejo fantovske trenirke ter spodbujajo gibanje otrok, bodisi tekanje, vožnjo s poganjalcem, igro z žogo, gibanje skozi zunanja igrala …

 

Zunanja igrala spodbujajo naravno gibanje

Dandanes obstajajo takšne in drugačni pripomočki, ki spodbujajo otrokov razvoj. S temi sicer ni nič narobe, vendar boste otroku še vedno naredili največjo uslugo s tem, da ga boste peljali v park na zunanja igrala. Ta so že od nekdaj zasnovana tako, da spodbujajo naravno gibanje otrok – plezanje, tekanje, skakanje ipd., obenem pa so še zabavna. Ne samo za gibanje, temveč tudi za spoznavanje vrstnikov in prijateljev so zunanja igrala odlična priložnost. Samo opazujte, kako  enostavno se bodo otroci v le nekaj minutah povezali in zaposlili v parku s popolnimi neznanci.

 

Postavite jih kar na domače dvorišče

Verjetno so zunanja igrala eden izmed redkih rekvizitov, ki skozi generacije ne izgubljajo na priljubljenosti. Številni jih postavijo kar na domače dvorišče in tako otrokom ustvarijo gibalni poligon, na katerem preživljajo prosti čas. K njihovi priljubljenosti pripomore tudi izbira materialov, dizajn in neskončne možnosti igre. Največkrat so sodobna zunanja igrala izdelana iz kakovostnega in globoko impregniranega lesa, ki je naravni in okolju prijazni material ter se prijetno zlije z okolico. Številne možnosti od plezal, gugalnic, stolpov, hišk, toboganov, peskovnikov, poligonov za ravnotežje, trim stezic in drugih oblik spodbujajo otroško domišljijo,

 

Med igro poskrbite za udobna oblačila

fantovske trenirke

Veliko staršev v strahu pred poškodbami, nevarnostmi in umazanijo omejuje otroško igro. Seveda je potrebno poskrbeti za varnost otrok, vendar kakšna buška tu in tam je del odraščanja, učenja in pridobivanja dragocenih izkušenj za življenje. Prav tako naj vas ne skrbijo umazana oblačila, madeži trave na majici ali raztrgana kolena fantovske trenirke, po tem lahko merite le kakovost igre in prostega časa – bolj kot so umazani, lepše se imajo! Seveda za nemoteno gibanje poskrbite z udobnimi otroškimi oblačili, ki naj bodo po eni strani kakovostna in trpežna, po drugi strani pa udobna in raztegljiva, da bodo lahko v njih brezskrbno izvajali svoje vragolije.

 

Neuničljive fantovske trenirke GAP le klik stran

Starši morda na prvo mesto postavljajo izgled oblačil, otroci na prvo mesto postavljajo udobje. In ko pride do oblačil za otroke, so dekliške in fantovske trenirke nepogrešljiv kos oblačila. Izdelane so z mislijo na otroke, kar pomeni, da so iz kakovostnih materialov, ki se ne obrabi, strga ali uniči, obenem pa so udobne in lahke, da otroci kar pozabijo, da jih imajo oblečene. Priznana znamka že več desetletij slovi po kakovostnih otroških oblačilih in ravno dekliške in fantovske trenirke s napisom so njihov prepoznavni znak. Same fantovske trenirke so oblikovane tako, da so primerne za vsako priložnost, bodisi igro v parku, obisk vrtca ali zaključne proslave v šoli.