čebelarska oprema1.1.3
rekreacija

Nujna oprema za vsakega modernega čebelarja

Pri skrbi za čebelje družine je pomembno, da je čebelarju na voljo ustrezna zaščitna čebelarska oprema. Katere pripomočke in kakšne izvedbe uporabiti je odvisno od velikosti in načina čebelarjenja. Obstaja nekaj osnovnih pripomočkov, ki jih bo čebelar potreboval že na začetku, da mu bodo pomagali olajšati delo in se zaščititi pred čebeljimi piki. Osebna varovalna čebelarska oprema je nujna in jo mora imeti vsak čebelar, tako začetnik kot tudi tisti s več panji, da se zaščiti pred piki čebel. Vključuje mrežo ali pokrivalo, ki je lahko samostojno ali nameščeno na klobuku s širokimi krajci. Pomembno je, da mreža ni preblizu obraza in da  omogoča dober pogled skozi mrežo, hkrati pa naj bo dovolj redka, da prepušča dovolj zraka, kajti višje temperature in vlaga lahko povzročijo močno potenje.

čebelarska oprema1.1

Priporočila za varovanje pred piki pri čebelarjenju

Poleg pokrivala je primerna svetla in zračna platnena obleka, ki zagotavlja toploto in ne moti čebel. Obleka naj ima elastiko na rokavih in hlačnicah, ki zagotavljajo boljši oprijem, da čebele ne pridejo pod obleko. Primerni zaščitni čevlji so tudi pomembni, poleg tega pa so potrebne posebne rokavice z gumiranimi dlanmi, ki zagotavljajo popolno varstvo rok pred piki. Za nekatere čebelarje pa čebelarska oprema ni potrebna, saj se raje obvarujejo pred piki s tem, da se pred delom dobro umijejo, ne uporabljajo dišečega mila ali druge kozmetike, si natrejo roke z alkoholnim kisom in se izogibajo pitju alkohola pred in med delom. Tako se zmanjša tveganje za pike in močno znojenje.

Orodje, ki ga potrebuje vsak čebelar

Čebelar mora imeti tudi posebno orodje, ki mu olajša delo s čebelami, saj ga ščiti pred neposrednim dotikom čebel. Med najbolj uporabnimi pripomočki so dleto za panje, ki jim pomaga pri odpiranju panjev, omelce za čiščenje satja, grebljica za čiščenje dna panja in klešče za izvlečenje satja. Vso orodje mora biti izdelano iz materiala, ki se lahko očisti in razkuži med pregledom čebeljih družin. Pri uporabi AŽ-panjev je nujno potrebno stojalo za satje, t. i. kozica, ki nam pomaga pri skladiščenju satja. Kozica mora biti stabilna in imeti dovolj veliko razmik med stojali, da lahko delo opravimo hitro in učinkovito.

čebelarska oprema1

Varno delo s čebelami in točenje medu

Za varno delo je pomembno, da čebelar uporablja izvor dima, ki pomirja čebele. Obstaja več pripomočkov za kadilnike, kot so kadilnik z ročnim mehom ali s posebnim mehanizmom. Prej so čebelarji uporabljali tudi prekuhane in posušene lesene gobe, ki so oddajale prijeten vonj. V zadnjem času, čebelarji raje uporabljajo kovinsko cev z juto, ki oddaja dim brez ognja in ga lahko preprosto ugasnemo po uporabi. Kadilnik je še posebej pomemben pri nakladnih panjih, kjer je potrebno zadimiti vrhnji del satja, da preprečimo, da bi nas čebele ovirale pri delu. Pri listovnih panjih ni potrebno močno kaditi, če čebele niso agresivne. Pri dimljenju je potrebno paziti na svoje zdravje. Za točenje medu iz AŽ-panjev pa je potrebna posebna čebelarska oprema kot je kozica, omelce in sipalnik. Lijakasti sipalnik je danes bolj uveljavljen, saj čebelarji hitro in učinkovito ometajo čebele v medišče.

čebelarska oprema3

Delo z nakladnimi panji

Pri nakladnih panjih si v večjih čebelarstvih pomagajo z lesenimi okvirji, na katere so pritrjene klobučevine, nanje pa nakapajo karbolno kislino, s katero odganjajo čebele iz medišč. Med točenjem medu, je pomembno imeti poseben zaboj za prenos medenega satja do točilnice, da se izognemo neprijetnemu ropanju. V času rojenja čebelar potrebuje priročen pripomoček za ogrebanje rojev, ki ima dolg nastavek, da olajša delo ob spravilu težko dostopnih rojev. Pred točenjem moramo odstraniti medne pokrovce, za kar je priporočljivo uporabiti vilice ali nože. Odkrivanje satja je najlažje, če je postavljeno na posebno stojalo. Po končanem točenju ostanejo suhi pokrovci in med, ki se je izcedil pod mrežo stojala. V sodobnem čebelarstvu obstaja več vrst točil, ki jih ločimo po številu satov in sistemu v katerem se točijo. Danes je zaščitna čebelarska oprema vsekakor napredna in zagotavlja številne načine za upravljanje s čebelami.