Naravno zdravljenje kronične vnetne črevesne bolezni
Kronično vnetno črevesje ali kronova bolezen je stanje, ki lahko prizadene katerikoli del prebavnega trakta od ust do zadnjika, največkrat pa se pojavi v spodnjem delu tankega črevesa in v debelem črevesu. Povzroča hude bolečine, vročino, drisko in izgubo telesne teže.Vzrok za pojav tega stanja še ni znan, najverjetneje pa gre za splet različnih dejavnikov, od imunskega sistema, okolja in genetike. Zdravstvena težava ni smrtno nevarna, so pa zanjo značilni akutni izbruhi in povečano tveganje za raka na prebavilih. Žal je stanje neozdravljivo, zdravljenje pa je mogoče le simptomatsko. Ker prizadene prebavila, je ena izmed najbolj učinkovitih načinov zdravljenja kronova bolezen dieta, pomaga pa tudi sprememba življenjskega stila.
Kaj je kronova bolezen in kako jo prepoznamo?
Kronično vnetno črevesje se pojavi kot krčevite bolečine v trebuhu, krvava driska, izguba apetita, izguba telesne teže, povišana temperatura, utrujenost in slabokrvnost. Stena črevesa, ki je prizadeta, se zaradi vnetja močno zadebeli, pojavijo se ognojki in fistule (nenormalne povezave), globoke razjede ali celo zapora črevesja. Širjenje bolezni v glavni del črevesja lahko povzroči krvavo odvajanje blata, vse to pa ovira absorpcijo hranil, zaradi česa se pojavi izguba telesne teže, zaradi pomanjkanja vitaminov in mineralov pa oslabelost, slab imunski sistem in slabokrvnost. Sočasno se lahko pojavi vnetje sklepov, osteoporoza, vnetje beločnic ter ustne in kožne razjede.
Koga prizadene?
Vzrok za nastanek kroničnega vnetja črevesja žal ni znan, najverjetneje pa gre za skupek različnih dejavnikov.
Zagotovo vemo, da na zdravstvene težave vpliva okolje, v katerem živimo, prehrana, ki jo uživamo in stres, ki smo mu izpostavljeni, med pogostejšimi dejavniki pa so še kajenje, jemanje antibiotikov in uživanje alkohola. Vsak oboleli ima lahko drugačen potek bolezni, kar precej otežuje obravnavo in zdravljenje.
Zdravljenje
Kronično vnetno črevesje se največkrat diagnosticira s različnimi preiskavami, od fizičnih pregledov, preiskav krvi, testov blata, do pregleda črevesja z kolonoskopijo in odvzemom tkivnega vzorca oz. biopsijo. Zelo pomembno je, da jo odkrijemo zgodaj, saj jo je tako enostavneje obvladovati. Kronično vnetje črevesja je namreč neozdravljivo, zdravljenje pa je odvisno od resnosti simptomov. Največkrat vključuje spremembe življenjskega sloga, dieto s povečanim vnosom prehranskih vlaknin in probiotikov, zmanjšanje stresa, zdravila in v nekaterih primerih tudi operacijo.
Največkrat se zdravila uporabljajo za zmanjšanje vnetja in bolečine ter upočasnitev napredovanja bolezni. V primerih, ko zdravila ne pomagajo ali če vnetje prizadene velik del prebavnega trakta, zdravnik največkrat predpiše operacija, kjer se odstranijo vneta področja in se povežejo zdravi deli ter ustvari bolj gladka pot za prebavo.
Kronova bolezen dieta
Ker je kronova bolezen povezana s prebavo, jo je najbolj učinkovito lajšati in preprečiti izbruhe s hrano. Dobro je poznati, katera živila povzročijo izbruhe in katera pripomorejo k izboljšanju stanja. Ključno je, da ne preobremenimo prebave, kar pomeni, da jeste manjše porcije, kar preprečuje nastanek plinov, napihnjenost in prebavnih krčev. Pomembno je tudi, da pijete veliko vode, še posebej, če imate drisko, takrat pa ji dodajte še elektrolite. Ker se simptomi pokažejo pri vsakem posamezniku drugače, enotne diete ni. Preden se lotite kakršnegakoli prehranskega načrta, se je treba obvezno posvetovati z ustreznim strokovnjakom za prehrano.
Živila, ki se jim je dobro izogibati:
- Oreščki
- sadje in zelenjava z lupino
- polnozrnate žitarice
- ocvrta hrana
- živila z veliko semeni, npr. jagode, paradižnik, maline ipd.
- paradižnik
- kava, gazirane pijače, alkohol
- čokolada
- mlečni izdelki
Živila, ki jih je dobro vključiti v prebavo:
- probiotiki, ki jih najdete v kombuči, kefirju, zelju ali tofuju
- prebiotki, ki so v špargljih, bananah, artičkokah, stročnicah, regratu
- čaj proti vnetju, npr. iz kurkume, ingverja, poprove mete, kamilice, mete …
- ekstra deviško olivno olje
- zeleno listnato zelenjavo (špinačo, ohrovt, zeleno, solato)
- maščobne ribe (losos, tuna, sardele, skuša)
- koristna zelišča, npr. sok aloe vere, glutamin, skorja bresta, kurkumo …