naravni deodorant 1
hrana in vitalnost

Naravni dezodorant, ki ga lahko izdelate tudi sami

Pri higieni veliko časa posvetimo pazduham in nemalokrat se nam lahko pripeti, da nam določene snovi povzročajo težave. Parabeni, ftalati, aluminijeve spojine, triklosan in druge kemikalije namreč lahko dolgoročno ustvarijo motnje v našem telesu, kasneje pa tudi resnejše bolezni, kot so rak ali okvare živčevja, kratkoročno pa nas lahko pestijo različne alergije, izpuščaji in druga kožna stanja. Če smo nekoliko bolj radovednega značaja ali pa nam torej ne ustreza kozmetika iz drogerij, se lahko tudi sami lotimo izdelave različnih pripravkov. Toda ali obstaja za naravni dezodorant recept, ki dejansko lahko prinaša rezultate, ki so podobni ali enakovredni tistim iz trgovine? Ali pa moramo za učinkovitost poseči po izdelkih s škodljivimi snovmi?

Prednosti domače izdelave

Naravni dezodorant je izdelan izključno iz rastlinskih sestavin in brez škodljivih kemikalij, njegova prednost pa je ta, da ne zavira potenja, neprijetne vonjave pa nežno absorbira. Zaviranje potenja, ki ga omogočajo antiperspiranti, z vidika zdravja namreč ni priporočljivo, zato bo naravni dezodorant prava izbira za nas. Poleg tega v njem ne bo konzervansov, ki so v vsakem industrijskem kozmetičnem izdelku. Za nekatere ljudi utegne biti preblag glede absorbiranja vonjav, vendar se ključ skriva v naboru sestavin. Znoj sam po sebi namreč nima vonja, le-tega povzročijo bakterije, zato moramo, kadar izdelujemo preparat sami, najti ustrezno alternativo kemičnim snovem z antibakterijskim oziroma antimikrobnim učinkom. Poleg naštetega smo z domačo izdelavo tudi bolj prijazni okolju, saj že z izbiro surovin ter embalaže, ki je obnovljiva (steklo), prispevamo k zmanjšanju ogljičnega odtisa. Nenazadnje pa utegnemo tudi precej prihraniti.

naravni deodorant 3

Poskusimo za naravni dezodorant recept, ki deluje

Če se nam zdi domača izdelava na prvi pogled preveč zapletena, lahko hitro ugotovimo, da ne potrebujemo posebnih znanj. V nadaljevanju so predstavljene tri preproste ideje, ki jih lahko izvedemo doma:

 

Predlog 1: Sprej z rožno vodo

Potrebujemo:

 • ¼ čajne žličke himalajske ali morske soli
 • eterično olje limete (6 kapljic) in geranije (1 kapljica)
 • 2 žlici rožne vode
 • 2 žlici vodke
 • 4 žlice virginskega nepozebnika

Sol in olja zmešamo v steklenički z razpršilom ter zmes pretresemo, nato dodamo še preostale sestavine ter ponovno vse pretresemo. Mešanica zadostuje za približno pol leta.

Naravni deodorant 2

Predlog 2: Sprej z limonsko travo

Za sestavine bomo potrebovali:

 • ¼ skodelice jabolčnega kisa
 • ¼ skodelice destilirane ali izvirske vode
 • 30 kapljic eteričnega olja limonske trave ali limone, 15x sivke in 5x čajevca (če smo alergični na čajevec, ga lahko tudi izpustimo).

Vse dobro premešamo in shranimo v hladnem ter suhem prostoru, kar bo zagotovilo obstojnost do enega leta.

naravni deodorant

Predlog 3: Kokosovo in karitejevo maslo z žajbljem

 • 1 žlička nerafiniranega kokosovega masla,
 • 1 žlička karitejevega masla
 • 5 kapljic olja vitamina E,
 • eterično olje žajblja (3 kapljice) in grenivke (8 kapljic).

V loncu nad paro stopimo kokosovo in karitejevo maslo. Ko sta stopljena, zmes odstavimo z ognja, da se ohladi. Dodamo preostale surovine, dobro premešamo in prestavimo v steklen kozarec s pokrovčkom. Zmes se bo strdila, ko se do konca ohladi, nanašamo pa jo po potrebi.

Eksperimentirajmo in vztrajajmo

Trije predstavljeni predlogi so le hiter vpogled v možne kombinacije, obstajajo pa še druge ideje, ki jih lahko preizkusimo in si najdemo idealno kombinacijo za našo kožo in osebno dišavo. Poskusimo lahko še:

 • s sodo bikarbono, ki odlično odpravlja vonjave,
 • z arrowroot škrobom ali marantino moko, ki pomaga pri zmanjšanju mokrote ter je odličen za občutljivo kožo,
 • s čebeljim voskom za stabiliziranje idr.

Če nam je na začetku težko preiti na doma izdelano kozmetiko, vztrajajmo najmanj en teden ali dva, da se naše telo privadi na novost. Poleg tega se nekateri izdelki bolje obnesejo v hladilniku, drugi pa lahko ostanejo na sobni temperaturi, zato redno preverjajmo, kje se najbolje hranijo.