vrtne cevi za zalivanje2
rekreacija

Kvalitetne cevi za zalivanje vašega vrta

Vrtne cevi za zalivanje so ključni element vsakega vrta ali zelenice. Omogočajo namreč učinkovit in enostaven dovod vode za naše rastline oziroma prenos vode na želeno mesto. Kadar jih izbiramo za nakup, je pomembno upoštevati njihovo:

 • kakovost,
 • trpežnost
 • in funkcijo glede na naše različne potrebe.

Obstaja tako več dolžin, kot tudi debelin, ki določajo pretok, kakor tudi premerov, narejene pa so lahko iz različnih materialov. Vselej upoštevajmo to, da ustrezajo tlaku in pretoku, ki ju bomo uporabljali. Tako se najprej podajmo v pregled različnih opcij in izberimo tako, ki bo dobro služila svojemu namenu oziroma našim rastlinam zagotavljala pravilno doziranje tekočin, nam pa olajšala delo glede na velikost in oddaljenost površine, ki jo moramo napojiti. Morda imamo večje območje, ki ga moramo oskrbeti, ali pa imamo več razpršenih ali oddaljenih površin, ki jih na ta način povežemo in nam ne bo potrebno prenašati težkih veder ali kangel. V nadaljevanju preverimo, kako izbrati najbolj kakovostno.

vrtne cevi za zalivanje

Katere vrste cevi za zalivanje obstajajo?

Najprej velja narediti hiter pregled tega, med katerimi vrstami sploh lahko izbiramo. V osnovi ločimo npr. naslednje:

 • standardne,
 • škropilne,
 • kapljalne, ki delujejo samodejno in imajo lahko različne razdalje med kapljalniki ter odmero tekočine v določenem časovnem obdobju,
 • namakalne, ki imajo porozne stene,
 • raztegljive, ki se razširijo, ko je voda odprta, in skrčijo, ko je zaprta, zaradi česar so tudi primerne, če imamo omejen prostor,
 • spiralne in druge.

Dolžine in premeri so zelo prilagodljivi našim potrebam, in sicer lahko kupujemo po metrih ter tako izberemo točno določeno dolžino ali pa že odmerjeno v dolžinah 15 – 50 metrov ipd. Premer lahko znaša npr. med 12 – 17 mm.

vrtne cevi za zalivanje1

Kakšne so najbolj kakovostne?

Cevi za zalivanje morajo dobro prenašati:

 • UV žarke,
 • temperaturne spremembe
 • in obrabo ter obremenitve, da nam ne pričnejo puščati že ob prvi priliki, če jo na primer ponesreči nekoliko preveč stisnemo ali obremenimo z drugim predmetom ali vrati.

Tako bodo tiste najboljše imele dolgo življenjsko dobo tudi ob redni uporabi in v različnih vremenskih pogojih, vse od zmrzali pa do izjemno visokih temperatur (tudi do 70° C). Narejene naj bodo iz materialov, ki bodo preprečevali nabiranje alg znotraj njihovih sten. Odlični materiali, iz katerih so lahko izdelane, so PVC, vinil ali poliester, ki bodo zagotovili naštete lastnosti. Vinil je lahko večplasten ali pa ojačan z mrežo. Po strukturi je njihova površina lahko denimo mehurčkasta, kar omogoča namakanje tako nad kot pod zemljo, saj na svoji celotni površini prepuščajo vodne kapljice. Z mehurčkastimi lahko prihranimo tudi do 70 % vode, ker jo lahko dovajamo direktno do korenin in tako ne pride do izhlapevanja.

Da bomo lažje upravljali z njimi, pa si priskrbimo tudi:

 • navijalni kolut,
 • stenski nosilec
 • ali voziček, da jih bomo lahko zvili, ko jih ne uporabljamo, oziroma da jih bomo enostavno prenašali.

Predhodno preverimo, ali so združljive s koluti, saj so nekatere lahko prevelike oziroma se ne prilegajo, kar lahko privede do poškodb. Koristno je imeti tudi čim več nastavitev delovnega tlaka, in sicer preverimo s ponudnikom, koliko barov ima lahko posamičen produkt na voljo. Nasploh glejmo na to, da različni nastavki za pipe, spojke in priključki dobro tesnijo in imajo ergonomski ročaj.

vrtne cevi

Kakšne so cene za kakovostne vrtne cevi za zalivanje?

Kupimo jih lahko za manj kot 10,00 EUR na meter, najdražje pa presegajo 100,00 ali 150,00 EUR v že odmerjenih dolžinah. Navijalni voziček nas bo stal od 30,00 EUR dalje, priključke in druge pripomočke pa lahko dobimo že v setu ali jih kupimo posebej. V kolikor upoštevamo zgoraj navedene dejavnike, bomo lahko za dobro ceno pridobili odličen produkt ter tako poskrbeli za primerno vzgojo naših rastlin in sebi olajšali vzdrževanje želenega območja.