kolesarski števci.3
rekreacija

Kolesarski števci: pogosta vprašanja in odgovori

Marsikateri biciklist si vožnje ne predstavlja več brez takšne ali drugačne merilne naprave. Kolesarski števec med vožnjo meri različne parametre, s katerimi je mogoče analizirati vadbo in izboljšati splošno kondicijo. Tak merilec je zelo uporaben, saj se pritrdi na krmilo, upravljanje pa je precej enostavno, tudi med vožnjo. Na trgu obstaja široka ponudba, od preprostih modelov, ki merijo osnovne parametre, kot so hitrost, povprečno hitrost, število kilometrov in čas prevožene razdalje do naprednih računalnikov, kot je na primer števec za kolo brezžični model, z razširjenimi parametri in GPS povezavo. Preberite, kako izbrati pravi merilnik za vaše športne podvige.

kolesarski števci

Kaj je merilec in kaj vse meri?

Kolesarski števec je naprava, ki se pritrdi na krmilo in ga športniki uporabljajo za merjenje in spremljanje različnih podatkov med vožnjo. V osnovi meri hitrost, razdaljo, čas, porabo kalorij, srčni utrip, kadenco pedaliranja, naprednejši pa še višino, temperaturo, GPS izris poti, zvočna opozorila ipd. Ti podatki so koristni za različne stvari, od izboljšanja kondicije, spremljanja napredka v hitrosti ali proizvedeni moči, načrtovanja poti ipd. Nekateri imajo še dodatke, kot je pas za merjenje srčnega utripa al merilec moči, s katerimi lahko natančneje merite tudi nekatere telesne funkcije, npr. srčni utrip, porabljene kalorije, proizvedeno moč ipd.

kolesarski števci2

Kako delujejo?

Obstajajo osnovni in napredni merilci, odvisno od njihovih funkcij in cene. Večina merilcev uporablja magnet in senzor za merjenje časa, ki je potreben za vrtenje kolesa. Nato lahko na podlagi velikosti pnevmatike izračuna statistične podatke, kot so trenutna hitrost, prevožena razdalja in povprečna hitrost. Lahko pa se povežejo z več vrstami senzorjev in spremljajo podatke, kot so kadenca, moč, lokacija GPS in celo srčni utrip. Nekateri merilci namesto magneta uporabljajo brezžične senzorje orientacije, ki so nameščeni na pesto enega od koles in ki računalniku sporoča, kdaj se kolo vrti. Z vsakim vrtljajem se znotraj merilca odvijejo številne matematične funkcije, na podlagi katerih dobite rezultate vaše vadbe.

kolesarski števec1

Števec za kolo brezžični ali žični?

Ko kupujete kolesarski števec najprej razmislite, za kaj ga potrebujete. Za priložnostne kolesarje, ki tega športa ne jemljejo preveč resno je za spremljanje kilometrov, hitrosti in časa vožnje zadostuje že osnovni merilnik hitrosti, ki je največkrat žični. Če pa želite spremljati proizvedeno moč, uporabiti dodatne senzorje, spremljati svojo vožnjo na zemljevidu ali uporabljati navigacijo ali morda celo svoje športne podvige deliti v športnih aplikacijah, pa razmislite o naprednejšem, morda merilec z bluetooth povezavo. Pri nakupu poleg metrik, ki jih meri kolesarski števec, upoštevajte še velikost, kompaktnost, način upravljanja (s tipkami ali na dotik), povezljivost s telefonom, zmogljivost baterije, GPS priključek ipd.

Zakaj je kolesarski števec boljši kot telefon?

V primerjavi s telefonom ima merilec številne prednosti. Ne samo, da je zasnovan za športne aktivnosti in pri merjenju hitrosti, razdalje, srčnega utripa in drugih podatkov uporablja specializirane senzorje in algoritme za izračun podatkov, je tudi bolj odporen na vibracije in vremenske vplive, ima daljšo življenjsko dobo baterije in omogoča lažje branje informacij med kolesarjenjem. Velikokrat je tudi manjši in lažji od telefona, s posebnimi nastavki pa se ga enostavno pritrdi na krmilo in vas ne ovira med vožnjo.

kolesarski števec

Se njihov nakup splača?

Kolesarski števci so uporabni pripomočki za kolesarje, ki želijo izboljšati svojo vožnjo s kolesom in spremljati svoj napredek. Prav tako so lahko koristni za kolesarske trenerje, ki lahko na podlagi podatkov, ki jih zberejo števci, načrtujejo treninge za svoje varovance.

Če bi morali strniti, zakaj izbrati merilec, bi izpostavili:

  • beležijo številne metrike, ki omogočajo vpogled v vašo zmogljivost;
  • z merilcem lahko dosežete višjo raven pripravljenosti, še posebej, če ga povežete z merilnikom moči in merilnikom srčnega utripa;
  • veliko naprednih merilcev ima že vnaprej naložene zemljevide, ki so koristni predvsem takrat, ko želite voziti po območjih, ki jih ne poznate;
  • zasnovani so za kolesa, kar pomeni, da imajo  zaslone, ki so dobro berljivi na neposredni sončni svetlobi in so lahko dostopni, enostavno jih je upravljati tudi med vožnjo;

njihova baterija je veliko bolj vzdržljiva kot baterija na pametnem telefonu.