zdravje in lepota

Kakovostni sušilniki sadja za vaš dom

Imate veliko pridelka, ki ste ga že konzervirali in spravili za ozimnico, pa še vedno ne veste, kam z njim? Ena izmed možnosti je, da uporabite sušilnik hrane in sadje in zelenjavo posušite. Sušilec sadja je odličen gospodinjski pripomoček  za shranjevanje ozimnice in pripravo zdravih prigrizkov, ne samo skozi hladnejši del leta. Z njim je mogoče pripraviti okusne jabolčne krhlje, čips iz različnih vrst zelenjave ali sadja ter začimbe in začimbne mešanice. V nadaljevanju preberite, zakaj je ta naprava ena izmed najboljših, ki si jih lahko omislite za vaše gospodinjstvo in zdrav način prehranjevanja.

Sušilec sadja je ena boljših investicij v vaše gospodinjstvo

Gre za napravo, ki se uporablja za sušenje svežega sadja, zelenjave, zelišč in drugih živil. Pri tem postopku se iz njih odstranjuje vlaga, kar pomaga podaljšati rok uporabe, ohraniti hranilne vrednosti in ustvariti okusne prigrizke. Sušilec sadja je ena tistih investicij, ki doprinese k bolj zdravemu načinu prehranjevanja in življenja. Hrana, pripravljena v njem, je bogata z minerali, hranili in aromo. Poleg boljšega prehranjevanja boste zmanjšali količino odpadne hrane, saj dehidracija podaljša obstojnost živil, čez zimo ohranili domač in s hranili bogat pridelek, ki ga ob pobiranju niste uspeli zaužiti, prihranili pa boste tudi na denarju, ki bi ga drugače zapravili za podobne prigrizke.

rSušilec sadja je cenovno ugoden gospodinjski aparat z dolgo življenjsko dobo in različnimi funkcionalnostmi. Poleg sadja lahko v njem sušite tudi druga živila, npr. zelenjavo, zelišča, gobe, meso … Marsikdo meni, da lahko enak rezultat dobi tudi v pečici. Pri naprednejših pečicah je to seveda možno, vendar je sušilec sadja veliko bolj optimiziran za svoj namen – je hitrejši, dopušča veliko bolj natančno toplotno regulacijo iz kroženje zraka, pri tem pa porabi manj energije in zagotovi popoln rezultat.

Kakšen sušilnik hrane izbrati?

V glavnem prevladujeta dve vrsti sušilnikov sadja, ki se razlikujeta po obliki, razporeditvi pladnjev in načinu kroženja zraka. Vertikalni največkrat vir toplote na dnu ali na vrhu aparata, ki s pomočjo ventilatorja potuje v vertikalni smeri. Gre za cenovno najugodnejšo vrsto aparatov, ki zavzame malo prostora in je primeren za sušenje sadja, zelenjave, gob in zelišč. Pri nekaterih tovrstnih različicah je dokupiti pladnje in poljubno prilagajati njihovo število glede na količino živil.

Drugi je horizontalni, ki deluje po podobnem principu kakor pečice, ki imajo vir toplote nameščen na zadnji strani, zrak pa potuje v horizontalni smeri. Suh in vroč zrak je po notranjosti naprave razporejen enakomerno, zato med sušenjem ni potrebno prestavljati pladnjev. Tovrstne naprave sodijo v nekoliko višji cenovni razred, poleg sadja in zelišč pa je primeren tudi za dehidracijo mesa.

Kaj paziti pred nakupom?

Ko se odločate za nakup naprave in veste, katero različico boste izbrali, je na vrsti izbira funkcionalnosti posamezne naprave. Pri izbri bodite pozorni na:

  • Rregulacijo temperature: različne vrste živil potrebujejo različne temperature, pri kateri se najhitreje in najučinkoviteje sušijo zato je možnost regulacije temperature ena ključnih lastnosti, ki jih mora imeti ta naprava. Najnižja temperatura delovanja znaša okrog 35°C, najvišja pa sega vse do 80°C.
  • Nastavitev časa delovanja: dehidracija živil je dolgotrajen postopek, je priročno, da ima naprava časovnik, kjer lahko nastavimo čas delovanja. Še posebej, če sušite ponoči ali v času, ko niste v bližini, je samodejno ustavljanje po pretečenem času delovanja odlična funkcija za izogib preveč dehidriranim živilom.
  • Število pladnjev: to je odvisno od količine hrane, ki jo želite dehidrirati, najpogosteje imajo od 3 do 6 pladnjev, pri nekaterih modelih jih je možno tudi dokupiti. Pri tem je treba paziti na pravilno in enakomerno kroženje zraka, saj lahko preveč pladnjev vpliva na kakovost delovanja.
  • Nastavitev jakosti pihanja: še ena izmed uporabnih funkcij, ki jo je dobro imeti. Ponavadi imajo do 3 stopnje jakosti pihanja zraka.