kako sestaviti računalnik
sodobna tehnologija

Kako sestaviti računalnik doma?

Če imate željo po ustvarjanju in želite imeti računalnik, ki bo narejen po vaših željah in okusu je najboljša rešitev, da se sami naučite, kako sestaviti računalnik. S tem pridobite tudi denejšo in hitrejšo menjava katere koli izmed uporabljenih komponent (npr. ob obrabi), izberete lahko točno take, kot jih potrebujete, prav tako, pa imate garancijo na vsako komponento posebej in ne na celoten računalnik. Za začetek dela potrebujete samo ustrezno delovno površino, dobro svetlobo in nekaj orodja (križni izvijač, navadne klešče, navadni ali modelarski nož in vezice).deli računalnikaSestavni deli računalnika so: ohišje, napajalnik, opcijski je dodatni ventilator, optična enota, trdi disk, matična plošča, procesor ter hladilnik za procesor, pomnilnik RAM ter grafična kartica. Ko imate izbrane vse želene dele, je to kako sestaviti računalnik, samo še ustvarjalna zabava.

Vsi sestavni deli računalnika in potek dela

Kako sestaviti računalnik ni pretirano kompleksno delo, vseeno pa je dobro, če se držimo nekih osnov. Začnemo z ohišjem, pri kateremu je pomembno, da izberete takega, ki bo zadovoljil potrebe po velikosti in številu vstavljenih delov, ter da omogoča primerno zračenje. Pomembno je, da je dovolj velik, ima dovolj rež, omogoča napredno urejanje kablov in je vanj možno vgraditi ventilatorje ipd.ohišje računalnikaSledi vgradnja napajalnika, ki ga izključenega priključimo na omrežje (ozemljitev). Na ustrezno mesto v ohišju ga privijemo z vijaki in uredimo kable Izberite ga glede na namen uporabe in potrebe vstavljenih delov. Običajno se ga pritrdi na spodnji del ohišja, saj je tam možen pretok zraka in na tak način vleče hladen zrak direktno od zunaj in ne že ogretega iz notranjosti.

Po želji lahko vstavite tudi dodatni ventilator. Naslednjo dodamo optično enoto, lahko bi tudi matično ploščo. Odločimo se glede na to, kaj nam ohišje ponuja. Namestimo jo tako, da bo sprednja stran vzporedno s sprednjo stranico ohišja in jo priklopimo na napajalni in podatkovni kabel. Na podoben princip vgradimo tudi trdi disk.

Dodajanje matične plošče, procesorja in pomnilnika

Preden namestimo matično ploščo, moramo v ohišje dodati Q-shield in nosilne vijake zanjo. Ustrezno jo namestimo na nosilne vijake in jo rahlo potisnemo in jo vsaj z dvema vijakoma zavarujemo. Ne privijemo je še do konca, saj potrebujemo prostor za napeljavo kablov. Ko kable namestimo in jih lepo skrijemo jo lahko pričvrstimo. Zdaj lahko priklopimo kable in ostale komponente. Navodila kam in kako se priklopijo so običajno priložena k matični plošči.matična ploščaSledi procesor, ki mora biti združljiv z matično ploščo. Najprej odstranimo zaščito in jo pravilno obrnjeno namestimo na ustrezno mesto in ga fiksiramo. Če še ni, ga namažemo s tankim slojem termalne paste (prej preverite, če že vsebuje premaz). Zdaj dodamo hladilnik za procesor, ki ga namestimo na procesor in ga z nožicami fiksiramo.

Dodamo še pravilno obrnjen RAM v ustrezne reže in ga fiksiramo s stranskimi zatiči. Zadnjo dodamo grafično kartico, ki imajo lahko različna vodila. Pozorni bodite, da jo vstavite v pravo vodilo in jo fiksirajte z vijakom.

Kako sestaviti računalnik je lahko kompleksno opravilo ali pa enostavno in zabavno. Upamo, da so vam bili zgoraj opisani postopki v pomoč.