merjenje radioaktivnosti
sodobna tehnologija

Kako poteka merjenje radioaktivnosti?

Radioaktivnost, človeku dolgo neznana beseda, je v zadnjih desetletjih postala velikokrat izrečena. Nadaja nas s strahom in radovednostjo ob enem, saj je to pojav, ki v večjih količinah na dolgi rok ni zdrav za naša pljuča in telo. Pa pravzaprav veste, kaj je ta pojav?

Radioaktivnost v Sloveniji je mogoče zaznati na več delih, kjer imamo postavljene tudi natančne merilnike, ki spremljajo, koliko aktivnosti se dogaja v zraku.

Prihajajo predvsem iz naravnega ozadja, kar pomeni, da jih hranijo zrak, kamnine, zemlja, voda in rastline. Konec koncev jih hranimo prav tako mi. Zanimivo je, da se v človeškem telesu nahajajo dolgoživi cezij 137Cs, stroncij 90Sr, povišana raven tritija 3H in ogljika 14C.

Največ plinov nasploh, pa je seveda v jamah, podzemlju, kjer ni zračenja in se lahko pridno tvorijo in ostajajo.

merjenje radioaktivnosti1

Merjenje radioaktivnosti – kako poteka?

Z razmeroma napredno tehnologijo so ustvarili poseben merilnik, preko katerega se lahko detektira sevanje in se določi, kakšne spremembe so se zgodile. Spremembe so zaznavanje na način, kot so: ionizacija, počrnitev fotografske emulzije, luminiscenca in podobno. V tem merilniku je detektor, ki to spremembo zazna in v primeru, da je dobro kalibriran, lahko z njim prav tako izmerimo hitrost aktivnosti radioaktivnega vira, pri sevanju žarkov gama.
Poznamo 2 merilnika, pri čemer eden služi ugotavljanju absorbirane in ekvivalentne doze (v raznih oblikah kot npr. dozimetri v obliki nalivnega peresa; drugi pa je namenjen za merjenje hitrosti te doze.

Za to se uporablja vrsta elektronskih merilnih instrumentov, kot so:

  • ionizacijska celica,
  • Geiger-Mueller-jeva cev,
  • scintilator s fotopomnoževalko,
  • proporcionalni števec,
  • ali polprevodniški detektor.

Merjenje radioaktivnosti poteka z zgoraj opisanimi instrumenti ali prenosnim merilnikom, ki vsebuje nekatere zgoraj naštete dele. Ta merilnik je odličen žepni pripomoček, ki vam bo pomagal meriti ekspozicijske doze rentgenskega, gama in beta sevanja. Vrednosti lahko nastavite na hitrost cpm (counts per minute) ali µSv/h (mikrosiverti na uro) dozna hitrost. Vrednosti se bodo pokazale na LCD zaslonu, ob katerem se bodo prav tako impulzi slišali kot zvočni signal, ki  vas bo ob visokih meritvah opozarjal z glasnim alarmnim signalom.

radiacija v sloveniji po černobilski nesreči

Delovanje enote za merjenje radioaktivnosti

Enota, glede na to kam je usmerjena, dajmo primer, da je usmerjena proti viru sevanja, odlično izmeri vse tri vrste žarkov. Vendar pozor, saj zaradi slabe prodornosti alfa in beta žarkov, meri le žarke X (rentgenske žarke) in sevanje gama. Sama enota deluje tako, da Geigerjeva cev detektira fotone, ko ji zadanejo. To poteka tako, da se štejejo impulzi pri normalni radioaktivnosti. Teh je okrog 15 do 20 na minuto, kar pomeni, da se ustvari 1 na vsake 3 sekunde. Če bi hoteli dobiti s statistično zanesljivostjo, pa je treba meriti preko večjega števila impulzov N.

vrste sevanja

Radioaktivnost v Sloveniji opravljajo strokovnjaki

Slovenija ima kar nekaj točk, kjer so se namestili merilci, ki pridno merijo aktivnost radiacije v ozračju. Nekaj točk: Gornja Radgona, Gačnik, Velenje, Trbovlje, Kamnik, Ljubljana, Todraz, Dolenje in podobne.

Le-te hodijo pooblaščeni izvajalci po določenem času tudi preverit in posodobiti. Seveda meritve lahko opravljajo samo osebe, ki so pridobile pooblastilo za izvajanje monitoringa za merjenje na določenih območjih.

Po podatkih institucij, rednih meritev ter analiz, ki jih izvajajo organi, imamo v Sloveniji – predvsem v območju nuklearne elektrarne Krško, po oceni, manj kot 0,18 mokrosivertov (µSv), kar je 0,0078 odstotka naravnega ozadja, ki ga povzroča odstotek iz zemlje ter vesolja.

Zanimiv podatek je, da človek na leto, s hrano in vodo, kozmičnim sevanjem, radonom v zraku in medicino, vsrka nekaj več kot 2300 µSv. Radioaktivnost je v tako malih količinah za človeka varna, saj že v osnovi tudi sami nosimo nekaj aktivnih elementov v sebi. Če pa bi se odstotki v naši okolici znatno povečali, pa bi lahko bilo za telo že škodljivo ali tudi smrtno.

Za nevarnost povišanja aktivnosti nam torej ni treba skrbeti, lahko pa si, če bi želeli tudi sami malo raziskovati, privoščite aparat oz. enoto za merjenje radioaktivnosti in veselo pohajkujete naokrog ter raziskujete različne aktivne točke.