tipovi domene
sodobna tehnologija

Kaj so carnet domene na Hrvaškem

Vsako podjetje, ki želi resno poslovati, mora postaviti svojo spletno stran, preko katere lahko učinkovito nagovarja javnost. Če je naš namen pridobiti kupce iz sosednjih držav, imamo nekaj možnosti, kako jih nagovoriti preko spleta. Na primer za hrvaško območje se nam kot zanimiva opcija med drugim ponuja carnet domena. To je hr domena, ki je registrirana na Hrvaškem, kar nam lahko zelo koristi, če poslujemo oziroma želimo razširiti poslovanje v to državo. Pogoj je sicer ta, da moramo imeti sedež organizacije ravno tako tam, toda obstaja rešitev, s katero ga lahko tudi zaobidemo. Kaj torej prinaša in kako jo pravilno vpeljati, preverimo v nadaljevanju.

carnet domene

Kakšne prednosti ponuja carnet domena?

Carnet domena (ime izhaja iz kratice Croatian Academic and Research Network, torej imena organizacije, ki tudi spremlja in analizira celotno dogajanje v zvezi z njo) obstaja že natanko 30 let, od leta 1993, in je tako z dolžino obstoja in delovanja vredna zaupanja. Njene prednosti bi lahko strnili v naslednje točke:

  • Visoko kotiranje v spletnih brskalnikih zaradi zgledne zgodovine (tako bo tudi SEO optimizacija naše spletne strani nadvse preprosta).
  • V primerjavi z drugimi ponuja še veliko manevrskega prostora, saj je trenutnih registracij okoli 120.000.
  • Če ima naše podjetje v imenu šumnike, jih brez težav vključimo, kar je velika prednost, za ime pa imamo opcijo uporabe minimalno 2 ter maksimalno 63 znakov.
  • Na voljo je brezplačno, upoštevaje določene zakonitosti, ali za ugodno ceno.

Ne moremo je sicer zakupiti v večjem številu, temveč zgolj eno posamično, časovno pa jo lahko zakupimo za eno leto ali več let. Priporočljiv je zakup skupaj z gostovanjem pri istem ponudniku, saj bomo tako pridobili tehnično pomoč, ki ne bo razpršena na več koncih. Pri registraciji nam ni potrebno predložiti nobenih dokumentov, zadostuje zgolj davčna številka, ki se nahaja v registru VIES, če pa smo fizična oseba, bomo potrebovali OIB številko. OIB ali »osobni identifikacijski broj« je torej osebna identifikacijska številka hrvaških državljanov in pravnih oseb, pridobimo pa jo lahko tudi kot tuje fizične ali pravne osebe.

V kolikor nimamo izpolnjenega pogoja, kot je sedež organizacije v državi, nam ponudniki zadevo lahko uredijo preko lokalno prisotnega poslovnega partnerja, s čimer se bomo izognili morebitnim zapletom glede zakonov. Ravno tako nam uredijo celotno papirologijo in se nam ni potrebno ukvarjati z različnimi postopki. Če ima torej naše podjetje ali enota sedež na Hrvaškem, bo tako carnet domena optimalna za nas, ravno tako pa jo lahko registriramo iz drugih držav Evropske unije.

V katerih primerih je hr domena lahko brezplačna?

Hrvaška je edina država, ki omogoča svojim državljanom in pravnim osebam tovrstni brezplačni spletni naslov. Tej ugodnosti pa se, kot ravnokar omenjeno, lahko priključimo tudi mi, bodisi s sedežem naše organizacije v državi ali s pomočjo ponudnikov. Brezplačna je sicer pod določenimi pogoji, in sicer v primeru, če uporabimo:

  • ime našega podjetja
  • oziroma svoje osebno ime in priimek kot fizična oseba.

Možno je uporabiti tudi zgolj začetnice našega imena. Trenutno je kot brezplačnih registriranih preko 76.000 naslovov, kar je več kot 60 %.

domene1

Koliko nas bo stala carnet domena?

Po trenutni ceni, ki po uvedbi evra utegne še nekoliko variirati, bomo glede na različne ponudnike morali odšteti okoli 60,00 – 70,00 EUR na leto brez davka, ob različnih akcijah lahko tudi manj, podoben pa bo znesek za podaljšanje. Podaljšati jo sicer moramo v 15 dneh od poteka oziroma je toliko časa še aktivna, nakar preide v karanteno. V času karantene jo lahko podaljša zgolj aktualni lastnik, v kolikor tega ne stori, pa je dana nazaj na trg. Morebitna sprememba lastniških WHOIS informacij bo, v kolikor jo bomo potrebovali, znašala okoli 20,00 EUR brez DDV.