čebelarska oprema
rekreacija

Izbira prave čebelarske opreme

Človek že tisočletja nabira med, skozi zgodovino pa je izumil različne postopke in načine, kako si ga zagotoviti neprekinjeno. Za uspešno in učinkovito vzdrževanje čebeljih družin ter pridobivanje kakovostnega medu je poleg različnih znanj in ustreznih okoliščin med drugim pomembno tudi učinkovito orodje in zaščitna čebelarska oprema. Čebelarska oprema obsega širok spekter pripomočkov, ki nam omogočajo, da se lahko čebelarjenju posvetimo z vso skrbnostjo. V nadaljevanju so predstavljeni nekateri izmed najbolj ključnih.

čebelarska oprema 1.2

Vrste panjev

Eden najpomembnejših elementov je zagotovo panj, ki predstavlja domovanje čebelam. Panji jim zagotavljajo varno okolje za življenje in razmnoževanje, zato se morajo v prvi vrsti one čim bolje počutiti v njih, obstaja pa več vrst. Ločimo tako imenovane:

 • AŽ panje in LR panje, ki so najpogostejši pri nas,
 • poleg tega pa še Kirerjeve, Zanderjeve, Dadant-Blattove ter druge, ki nosijo ime po njihovih izdelovalcih oziroma izumiteljih.

Vsak model ima svoje prednosti glede načina upravljanja in pridelave. Vsi so praviloma razdeljeni v dva predela, in sicer v:

 • plodišče v spodnjem delu, kjer je satje in matica z zalego,
 • in medišče v zgornjem delu, kjer je med,

razlike pa so v posamičnih detajlih. Na primer tako AŽ kot LR model imata matično rešetko med plodiščem in mediščem, njen namen pa je, kot nakazuje ime, preprečiti matici, da bi prosto prehajala od enega k drugemu delu in kjer koli zalegala. Kirerjev po drugi strani takih preprek nima in je tako živalim prijaznejši. Poleg tega zavzame malo prostora in je tako tudi s tega vidika učinkovit (podobno tudi AŽ model). Dadant-Blattov in Zanderjev sistem pa sta nakladalna. Dadant-Blatt ima velike okvirje oziroma je večje dimenzije, zato je dovolj že ena naklada plodišča z desetimi okvirji, poleg tega zaradi večjih dimenzij omogoča dober pregled nad situacijo. Zander pa je nekoliko manjši, pri čemer so okvirji enakih velikosti v obeh predelih in jih tako lažje premeščamo med enim in drugim predelom. K panjem spadajo še različni pripomočki, kot so:

 • izolacijske pene,
 • smukalniki za cvetni prah,
 • testne mreže,
 • že omenjene matične rešetke in strgalnik zanje,
 • mreže za propolis,
 • omelo,
 • pitalnik in napajalnik za vodo ter drugo.

Pozanimajmo se torej bodisi pri lokalnem društvu ali mojstru, kateri model oziroma sistem bi nam najbolj ustrezal glede na naš prostor, kapacitete, znanje in lokacijo, da bomo lahko kar se da uspešno izvajali to dejavnost.

čebelarska oprema 1.3

Satnice za shranjevanje satovja

Satnik je leseni okvir, v katerega se vstavi satnica, to je voščena plošča, na kateri čebele zgradijo sat. Satnice, ki jih lahko kupimo pri različnih prodajalcih, so najpomembnejši del gnezda, saj se na njih nabira medičina, mana (sladek sok rastlin) in cvetni prah, poleg tega pa matica vanje izlega jajčeca. Satje, ki ga izdelajo živali, je bistveno za njihovo preživetje v vseh fazah razvoja. V tem pogledu bo nepogrešljiva še naslednja čebelarska oprema:

 • posebna miza in pripomočki za odkrivanje satja, kot so vilice in valjčki,
 • orodje za čiščenje satovja,
 • klešče za satnike,
 • vzvod za dviganje satov,
 • različna cedila in pipe ter drugo.

Obvezna zaščitna čebelarska oprema v našem inventarju

Ker gre za delo, ki prinaša določena tveganja, moramo seveda poskrbeti za varovalne ukrepe. Potrebovali bomo poseben klobuk, jopiče, kombinezone, hlače, rokavice in / ali očala, da se zavarujemo pred piki, za pomirjanje živali pa tudi kadilnik ali dimne palčke, ko želimo podrobneje pregledati panj.

čebelarska oprema 1

Sodobni pripomočki

Danes lahko namestimo tudi različne tehnološke novosti, kot je denimo elektronski nadzorni sistem, ki nam omogoča na primer spremljanje temperature in vlažnosti v panju ter druge pomembne parametre za ohranjanje zdravja čebeljih družin. Vsa našteta in druga čebelarska oprema je ključna za dobro počutje naših živali, končni rezultat pa so tudi kakovostni izdelki, ki jih cenijo ljubitelji medenih sladkosti.