Bolezen rok, nog in ust1
zdravje in lepota

Bolezen rok, nog in ust – simptomi, znaki in zdravljenje

Če ste starši, ste se že verjetno že srečali s tegobo, ki se ji reče šesta otroška bolezen. Gre za zelo nalezljivo otroško obolenje, ki jo prenašajo različni virus. Kot že ime pove, se kaže kot majhni izpuščaji na določenih predelih telesa. Virus se največkrat prenaša preko sline, direktno ali preko predmetov, ki se jih otroci dotikajo. Najpogostejši bolezen rok, nog in ust simptomi so slabo počutje, utrujenost ter izpuščaji na koži, ki jih spremljajo zmanjšan apetit, vročina in driska. Kljub neugodnosti virus izgine po nekaj dneh, brez resnih zapletov.

Bolezen rok, nog in ust simptomi 1

Kaj je bolezen rok, nog in ust?

Gre za nalezljivo virusno obolenje, za katero so najbolj dovzetni dojenčki in otroci, mlajši od 5 let. Povzročajo jo virusi iz skupine enterovirusov, ki živijo v prebavnem traktu. Gre za izjemno nalezljivo obolenje, ki se iz osebe na osebo prenaša direktno ali indirektno, preko različnih predmetov. Obolenje je najpogostejše v poletnih in jesenskih mesecih, vendar se lahko pojavlja kadarkoli v letu.

Bolezen rok, nog in ust simptomi

Bolezen rok, nog in ust simptomi in znaki

Prvi znaki, ki kažejo na obolenje, so bolečina v žrelu, slabo počutje, utrujenost in oslabelost v mišicah, po nekaj dneh pa se na predelu ust ali žrela pojavijo lezije ali poškodbe tkiva kože, ki znajo biti za otroke precej boleče, iz ust pa je lahko povečano izločanje sline. Zaradi tega otroci zavračajo trdo hrano, apetit se zmanjša, pogosto se pojavi tudi driska. Šesto otroško bolezen je mogoče prepoznati po majhnih rdečih pikicah oz. makulah na predelu stopal, dlani, hrbta, trebuha ali zadnjice. Pikice ne srbijo, vendar v primeru, če počijo, postanejo boleče razjede.

Pri otrocih se lahko pojavijo tri oblike izpuščajev – majhne bunčice, večje bunčice in mehurčki. Mehurčki dosežejo velikost 1 do 10 mm, obdaja jih rdečina. Sam izpuščaj ne srbi in običajno ni boleč, izzveni pa v 3 do 4 dneh. Značilno se pojavi na rokah (hrbtišča prstov, medprstni prostori in dlani) in nogah (hrbtišča prstov, stranski deli stopala, podplat in peta), v predelu zadnjice in na zgornjem delu stegen. Redkeje je izpuščaj prisoten na trupu in obrazu. Izpuščaj se pogosteje pojavlja pri dojenčkih in majhnih otrocih.

Bolezen rok, nog in ust 2

Kako dolgo traja?

Z virusom se največkrat okužijo vrtčevski otroci, zato je ob njegovem pojavu nujno, da obvestimo vrtec otroka. Kužnost traja do 7 dni od začetka bolezni, lahko pa tudi precej dalj, saj se virusi z blatom izločajo še šest tednov po prebolevnosti, z izločki iz ust pa običajno manj kot štiri tedne. Pri nekaterih otrocih obolenje poteka brez vidnih simptomov in težav, še vedno pa so lahko prenašalci. Po tem, ko je otrok bil v stiku s kužno osebo, se prvi znaki obolenja pojavijo v 3 do 5 dneh oz. 2 do 7 dni.

Kako se jo zdravi?

Če pri otroku opazite zgoraj navedene simptome in vedenje, je nujen obisk pediatra. Ta najprej naredi preiskave ter skladno s tem predpiše zdravljenje. Žal zdravila ni, prav tako ne cepljenja, zato zdravljenje poteka simptomatsko. To pomeni, da otrok potrebuje predvsem počitek, zadostno hidracijo in hrano. Spremembe in kožne izpuščaje je treba umivati s toplo vodo in milom ter ju dobro posušiti, nanje pa ne smemo nanašati nobenih krem ali mazil, saj lahko te stanje še poslabšajo. V primeru vročine lahko otrok zaužije sirup ali uporabi svečke, zaradi zmanjšanega apetita pa je treba poskrbeti tudi za mehko in hranljivo hrano.

Bolezen rok, nog in ust

Se jo da preprečiti?

Veliko je mogoče narediti z preventivo, to je doslednim umivanjem rok, zračenjem prostorov in umivanjem igrač in predmetov, ki si jih otroci delijo. To velja tudi za obdobje, ko je otrok bolezen rok, nog in ust že prebolel, saj se lahko pojavi večkrat. Kot smo že omenili, cepljenje še ne obstaja, prav tako ne zdravilo, ki bi odpravilo tegobe te bolezni.